Geschiedenis | Emma Appartments

Geschiedenis
Het oorspronkelijke Emmahuis werd al in 1681 gesticht. Niet op de huidige plaats, maar in het oude historische centrum van Rotterdam, waar door de toenmalige Gereformeerde Diaconie van de Hervormde gemeente diverse daartoe aangekochte panden werden ingericht voor de armenzorg. 

Intussen beter, maar ook te klein gehuisvest aan de Botersloot, werd door de Diaconie in de eerste helft van de 20e eeuw het plan opgevat om een totaal nieuw en groot Emmahuis te realiseren aan de Schiekade. Deze plannen werden werkelijkheid in 1932, nadat na het uitschrijven van een prijsvraag de keus viel op het bouwontwerp van het architectenbureau P. Hooykaas en M. Lockhorst uit Rotterdam.

Het uitgebreide tussen de Schiekade en de Van der Sluisstraat gelegen Emmahuis, voorzag in de voor die tijd, kwalitatief hoogstaande huisvesting van behoeftige ouden van dagen in het grote westelijk gedeelte van het complex en van ouden van dagen uit de gegoede stand in het aan de Schiekade gelegen beeldbepalende pand.

De geschiedenis van het voormalige Emmahuis dateert van 1681

In 1983 werd het grootste westelijke deel van het complex overgedaan aan de woningcorporatie PWS  en ging het deel van het Emmahuis aan de Schiekade, na een verbouwing, verder als behuizing voor kinderopvang en andere maatschappelijke functies.

Inmiddels vervuild en onopvallend gelegen aan de Schiekade, kwam in 2012 het pand beschikbaar en heeft Brukon Beheer bv het idee opgevat om het Emmahuis, middels een nieuwe en eigentijdse bestemming, om te vormen tot een prachtig woonpand voor 1 –en 2 kamerwoningen.  Door het pand de oorspronkelijke uitstraling weer terug te geven, de inwendige beleving van het monumentale trappenhuis met o.a. het glas-in-lood-venster in de voorgevel weer te herstellen, zal het chique Emmahuis, voor menige jaren haar volgende levensfase – in stijl - kunnen voortzetten.